29 November 2007

Idag har vi inte gjort så mykcet repande, eller vi har inte repat alls. Idag hade vi endast en föreläsning. Den handlade om den katolska kyrkan på medeltiden. En del saker som föreläsaren tog upp var nytt, men det var även en del gammalt. Ibland är det bra att få saker upprepade speciellt till ett sådant här arbete, man måste veta en hel del om tiden som vi spelar i för att kunna göra en så bra bild av det hela som möjligt.
image2

Här är några av oss.

Imorgon blir det spännande i alla fall för mig och Ida. Mer än så tänker jag inte säga.

// Frida

Logoped & scen 17

Dagen på teatern började idag efter lunch.
Först så kom det en logoped som hade en liten föreläsning om rösten och stämbanden. 
Det var väldigt många saker som man inte visste, och vissa "Aha" - upplevelser blev det.
Te tror man hjälper mot halsont, men så är det inte. Det är inte heller bra att viska fick vi lära oss.

Efter föreläsningen så blev det sedan dags för rep på scen 17. Här spelar vi återigen en folkmassa. Som skriker och gapar och säger emot varandra.
Jag vet igentligen inte hur mycket jag får avslöja, så jag säger itne mer än så.
Men jag kan säga att spännande blir det, i scen 17...

mvh
Sophie

Tisdag 27 November

Idag var det första dagen som vi fick repa med skådespelarna. De är väldigt trevliga och härliga människor att jobba med och som inte det vore nog så är de väldigt duktiga också.

Vi började dagen med att repa med Fransesca, bara vi statister. Då kände man sig lite mer föreberedd på eftermiddagens rep då skådespelarna skulle vara med. Det hände väldigt mycket på den tiden vi repade och även om scenerna är långt ifrån klara så växer de för varje gång man kör om dem. Det finns alltid småsaker att ändra på.

Efter reptiden fick vi, om vi ville, se filmen Ringaren i Notre Dame, den gamla och inte Disneys version. Det var roligt att se eftersom att man känner igen historien mer nu än vad man gjorde innan. Det var en bra film, vilket man kanske inte alltid tänker om man ska kolla på svart-vit film.

Det var denna dagen. Sammanfattar den som rolig och lite slitsamt och mot slutet blev det mys med film.

// Frida


Måndag 26 November

Dagens dag såg ut på följande:

Idag gjorde vi inte så mycket. Vi träffades klockan 13 på Stadsteatern och hade en liten föreläsning med Francesca om Victor Hugo, författaren till "Ringaren i Notre Dame". Francesca berättade också om dne gotiska kyrkan.
Det var intressant för vi fick reda på saker vi inte visste innan.

"Ringaren i Notre Dame" skrevs 1831.

Sedan efter föreläsningen var det repetition med munkarna coh soldaterna, och där var vi då inte inkluderade.

Så jag skulle sammafatta dagen så här:
Kort med lärorik.

//Sophie

Du kan bli en av oss...

Sång, stod det på dagens schema!  Mellan 9-10 övade vi statister tillsammans med Maritha. Vi började som vanligt med lite uppsjungningsövningar, sen fick vi lära oss sången "Du kan bli en av oss". En sång som kan bli riktigt bra! 
Sen hade vi paus i en timme. Då passade jag och Emma på att gå till Kostymavdelningen, där är de nämligen i full gång med att sy upp alla kostymer! Det är riktigt spännande och så kul att se hur allt går till.

Efter pausen övade vi sångerna igen, men nu var Bosse med och sjöng. Det gick väl sådär men det var ju första gången vi sjöng och det känns som det kan bli riktigt bra när det väl sitter. 
   Kl. 12 var dagens prövningar på teatern slut och efter lunchen väntade några lektioner i skolan.

Det har varit en riktigt rolig vecka, repetitionerna har börjat dra igång på riktigt och man känner sig mer hemma i huset för varje dag som går!
6000 biljetter är redan sålda, så spring och köp innan resten tar slut!

Trevlig Helg!!

Ida


Början på scen 2...

Idag var det min första riktiga repdag. Den skulle egentlgen varit igår men på grund av personliga skäl var jag ej närvarande. Ida, som dock var där, kunde inte blogga då hennes internet tyvärr inte funkar för tillfället.
Igår hade man föreläsning om medeltiden och de som ska spela adelsdamer skulle öva på sin scen. Det skulle tydligen gått bra.

Idag var det ännu en föreläsning. Den handlade om romer och det var väldigt intressant då detta jag, och jag tror många fler i gruppen, inte vet så mycket om denna folkgrupp. De hade en väldigt intressant frieriprocedur och många andra traditioner som de än idag håller fast vid.
Efter vår föreläsning hade vi en kort paus och sen direkt tillbaks till arbetet. Idag jobbade vi på scen 2 och dess öppning. Vi arbetade i 1,5 timme, men det kändes inte så länge för det var som vanligt roligt. Vi fick testa lite olika saker som vanligt för att regssören skulle prova sig fram och en liten bild och se hur det till slut ska bli. Eftersom vi började om och om igen lärde vi oss lite text på en av sångerna. Det är riktig Disney-känsla över dem, precis som Sophie sa häromdagen.

Imorgon vet jag ej vem som skriver, men förhoppningsvis någon.
//Frida

Kollationeringens dag

Idag hade vi äntligen kollationeringen!
Det var väldigt spännande och lite pirrigt, för idag fick vi ju träffa nästan allt folk som skulle ha och göra med "Ringaren i Notre Dame".

Dagen började med att vi träffades i repsalen där tre sammansatta bord stod. Och längst fram var där en vit duk med overhead.
Det började med att vi hälsades välkomna och sedan fick alla presentera sig. Så man fick koll på vilka som var vilka och vilka som gjorde vad.
Sedan fick vi lite information om hur scenen skulle byggas, och jag kan säga, att jag är väldigt spänd på hur allt kommer se ut när det är klart!

PAUS
Under pausen blev vi bjudna på fransk fika. Så passande. Med kaffe och en , ska se om jag stavar det rätt, croissant.

Efter pausen samlades alla inne på Storan och där fick vi lyssna på musiken som ska vara med i föreställningen.
Och jag måste säga att den var wünderbar!
Man kunde verkligen se hela alltet framför sig, och det känns faktiskt lite synd att vi inte får vara åskådare och se detta underbara.
Det var magisk musik med härlig disneykänsla. Verkligen för hela familjen. Gammal som ung.

Sedan träffades vi i repsalen igen och gick i genom manuset. Där de som hade repliker skulle läsa upp sina egna.

Även om vi bara var där i 4 timmar, så kändes det som om man fick reda på så mycket. Och jag är verkligen spänd inför vad som komma skall. I can't wait until tomorrow!

//Sophie

Polkasteg, hemligt manus och cat-walk

Dagen började som vanligt bra. Man blir glad när man kommer till repsalen. Det är en väldigt härligt positiv engergi. Idag hade en ny statist hittat till vår sal, Helen heter hon och är mamma till en från klassen, men i vår statistgrupp var hon en egen människa.

Det första vi gjorde var att gå igenom alla olika rytmer som ska vara med i föreställning. Det börjar sitta riktigt bra nu. Efter en kort paus fick vi en kort danslektion, en polkadans skulle det likna. Det var roligt och otroligt snurrigt.

Vi gick även igenom historien "Ringaren i Notre Dame" och de olika huvudkaraktärerna. Idag fick vi manus, men det är lite hemligt för vi skulle egentligen fått dem imorgon.

Efter det stannade de människor kvar som ska vara med på modevisningen på lördag. Vi skulle öva att gå på cat-walk och gå tjusigt fram med fina kostymer som ska auktioneras ut på öppet hus 17/11. Tror att Fransesca ska berätta om föreställningen då. Och det kommer även ges ut biljetter till dem med HD-pass.

Imorgon tar Ida över och skriver
Puss
/Frida


Onsdag - ännu mer känslor

Idag har det varit den tredje dagen på vecka 2 på Stadsteatern.
Vi har jobbat väldigt mycket med tillit och känslor de flesta dagar. Och så var det också idag.

Dagen började med att vi hade lite uppvärmning med Kalle, där han visade lite övningar som han själv gjort när han gick på Fridhem.
Sedan skulle vi dela in oss i tre grupper där vi skulle berätta saker som de andra kanske inte visste om en.
man skulle börja varje mening såhär:
"Om du verkligen kände mig skulle du veta...."
Denna övningen gjorde vissas ögon tårfyllda. Men det liksom, gjorde ingenting.
För vi litar på varandra. Och det är det dessa känslosamma övningar gått ut på. Att känna tillit hos våra kompisar.
Jag tyckte personligen att denna övningen var ganska svår. Det var svårt för mig att veta vad jag skulle säga. Så det blev kanske inte de mest känslosamma sakerna i mitt liv som jag berättade. Men det kändes ändå så skönt att berätta nått lite i alla fall, och att höra vad de andra sa.

Efter lunchen så hade vi Maritha. Det är hon som hjälper oss med våra röster och sången.
Vi gjrode de vanliga övningarna där vi får lära oss att andas rätt så att vår röst kommer från magen, och inte från halsen som den brukar göra på mig. Men Maritha får en att inte tänka så mycket på det. Och det gör det hela ännu lättare. Jag har för första gången lärt mig att sjunga med magen.

Det var allt för mig denna veckan. Imorgon fyller Frida flitigt i vad som händer då.

Kram Sophie

Rytmik

Go'Kväll!
Idag har vi fortsatt att jobba med Tina Quartey. Efter att ha värmt upp med lite yoga och enkla övningar
fortsatte vi där vi slutade igår. Vi fick jobba med delar av ett par scener där det ska finnas med både rytmik
och talkör.
Två nya statister kom med i gänget idag, kul att få träffa dem :)

Imorgon ska vi bara jobba med Fransesca, tror det kan hända mycket!
NihtyNight!!
Ida


Klappa händerna...

Idag har vi fått göra olika rytmer med kroppen och olika föremål tillsammans med Fransescas svägerska Tina Quertey. Jag hade inga jättestora förväntningar, då jag personligen har väldigt svårt för att hålla takten, men ack vad roligt vi hade det. Fransesca började dagen med att låta oss dansa loss till James Brown.

Det svåraste idag, enligt mig, var i så fall att skriva ner en positv och en sak som vi ville ser mer av om olika personer i klassen. Som vi kämpade. Att det kan vara så svårt. Det låter som en simpel uppgift, men att beskriva människor med ett ord kan vara svårt ändå.

Sen jobbade vi med Tina, även detta svårt för personer som mig helt utan taktkänsla. Vi fick till det till slut. Sen gick vi på lunch! Även detta var väldigt intressant, men det har inte så mycket med arbetet att göra. Eller jo! Idag fick vi reda på att vi kommer få vara hela gruppen tillsammans och inte uppdelade i två lag som det skulle från början.

Efter lunch gick vi tillbaks till repsalen och fortsatte att jobba med Tina. Något som kändes jättetrevligt idag var att vi fick se manuset och att vi även fick lite text från manus att jobba med till olika rytmer. På fredag får vi manus. Extremt spännande!
image1
Efter allt klappande med händerna fick en hel del väldigt röda händer. Vad gör man inte för konsten?

Riktigt roligt var det idag. Och även om vi bara varit där i 6 dagar så känns det som att det kommer bli riktigt bra!

Puss och kram skumbanan
/Frida


Hej och välkomna!

Vi är tre tjejer som har valt att skriva en blogg som vårt projektarbete. Vi går sista året på Nicolaiskolans teaterlinje.
Vår klass har fått möjligheten att vara med i en produktion på Helsingborgs Stadsteater, nämligen "Ringaren i Notre Dame" och vi vill genom den här bloggen ge er en inblick i Stadsteaterns arbete genom våra ögon.
Vi vill undersöka om det går att locka fler besökare genom en blogg, så vi skulle uppskatta om ni lämnar en liten kommentar och berättar om ni vill gå och se föreställningen efter att ha läst bloggen. Ni får självklart lämna kommentarer där ni kommenterar, frågar och berättar om det är något särskilt ni vill att vi ska skriva om.

Den här veckan har varit vår första vecka på teatern. Vi har jobbat med regissören Fransesca Quartey och sångpedagogen Maritha. Tillsammans med Fransesca har vi gjort övningar som frambringat blod, svett och tårar!

Det här var en kort introduktion, nästa vecka sätter bloggen igång på allvar!!

Puss & Kram Skumbanan

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0